martes, 9 de junio de 2015

ANÀLISI LEXICOMÈTRIC (V) - CONCLUSIONS

L'objectiu d'aquest treball era veure com el caràcter de creació híbrida i  d'artefacte hipertextual de l'obra de Chris Ware, podia tenir un reflex en una anàlisi purament lexicomètrica de diversos posts on es realitzava una crítica o una ressenya de l'obra de Ware.

Exemple del caràcter hipertextual de l'obra de Ware.




Caracteritzat l'hipertext com una estructura digital de múltiples nodes enllaçats entre si, i que estableixen relacions intertextuals en diversos nivells de contextualització a través de mitjans verbals (signes de l'escriptura, la paraula parlada, etc.), i no-verbals (imatges i sons). Aquest nou entorn tecnològic subverteix els espais convencionals de lectura, basats en un model d’informació individual, a favor d’un model connectivista, substituint l’ordre jeràrquic dels llibres per una xarxa dinàmica, col·lectiva i reconstruïble.

L'anàlisi lexicomètric realitzat, basat sobretot en llistats de concordancesdemostra la coherència dels textos estudiats, i la seva potencial utilitat com a font d'informació objectiva i contrastada.

Més complex és arribar a una conclusió vàlida pel que fa a l'assoliment de l'objectiu del treball. Certament, les concordances perfilen lleugerament la naturalesa hipertextual de l'obra de Ware, en destacar el seu caràcter no lineal, fragmentari, de múltiples textualitats i formats, així com la necessària participació del lector en la construcció d'un sentit o un altre en funció del recorregut que aquest faci pels diferents elements dels que consta la capsa.

Cal admetre doncs, que aquesta distinció del caràcter hipertextual de l'obra no és prou evident o concreta en els diferents posts, per tal que un anàlisi purament lexicomètric ens permeti deduir l'hipertextualitat de l'obra de Ware.

Tot i això, cal remarcar com a elements positius de la tasca realitzada, per un cantó l'aprenentatge  d'una eina de tanta potència en l'anàlisi de textos com és l'AntConc, i per l'altre, la revisió d'una obra mestre (hipertextual) del còmic,  i de la literatura en general, com és el Building Stories de Chris Ware.






No hay comentarios:

Publicar un comentario