martes, 9 de junio de 2015

ANÀLISI LEXICOMÈTRIC (I) - INTRODUCCIÓ


En aquest treball, es realitzarà un estudi lexicomètric, mitjançant el programa AntConc, sobre algunes crítiques de l’obra Building Stories de l’autor nord-americà Chris Ware.

Aspecte de Building Stories de Chris Ware.


Es podría cal·lificar Building Stories, com una ficció multimèdia i transgenèrica. Es tracta d’una novel·la gràfica amb multitud d’influències: les del seu propi mitjà (el còmic), les tècniques del collage i del cut-up, el disseny de quadres de Joseph Cornell en forma de capses amb diferents objectes en el seu interior, etc.

Exemple del treball de Joseph Cornell.
                                                 
L’obra es presenta en una capsa (semblant a la d’un trencaclosques); un cop oberta la capsa, hi trobem catorze elements: diaris, tires còmiques, àlbums de diferents mides, un taulell, etc. No hi ha un ordre de lectura establert, és el lector qui decideix en quin ordre farà la lectura, per quin dels catorze suports començarà i per quin continuarà, fins a completar, o no, la lectura dels catorze elements.

                                                Aspecte de la capsa i dels elements que hi conté. 

És doncs, un model de creació híbrida i caledoscòpica, un experiment de textualitats, un potent artefacte hipertextual (però certament no digital), que amaga una reflexió sobre el canvi radical en les formes de lectura, de com es llegeix a l’època digital. Al mateix temps, que es presenta com una textualitat impresa autoconscient de la seva materialitat i orgullós de la seva condició d’aparell analògic.

Així doncs, l'objectiu del treball serà veure com aquest caràcter de creació híbrida i  d'artefacte hipertextual, es transmet i es reflexa alhora de realitzar un anàlisi lexicomètric.


No hay comentarios:

Publicar un comentario